Kasvohermohalvaus saapui vieraaksi

 

Reilu vuosi sitten elo-syyskuun vaihteessa sain elämääni yllätysvieraan, kun kasvohermohalvaus saapui kasvojen oikealle puolelle vieraaksi täysin varoittamatta, kuten yllätysvieraat yleensä saapuvat. 

Eräänä alkusyksyn päivänä olin hammaspesulla, ja alkaessani purskuttamaan vettä suussani havahduin siihen, kun huuhteluvesi roiskui suusta ulos täysin holtittomasti. Purskutin uudelleen ja sama ilmiö, oikea puoli falskasi täysin. No siitä sitten tarkempi lähestyminen kasvojen tilanteeseen peilin kautta, ja järkytyksekseni sain todeta, että kasvojen oikea puoli ei toiminut. Ei toiminut, vaikka mitä ilmeitä yritin tehdä. 
Välittömästi aloitin testaamaan erilaisin tavoin sitä miten tuntoaisti toimii tai ei toimi eri puolilla kasvoja, ja myös niskan, kaulan, hartioiden sekä käsien tilannetta. Onneksi sain todeta, että tunto oli tallella, mutta siitä huolimatta kasvojen toinen puoli ei toiminut.
Mieleen pyrki luonnollisesti sellainen realistinen ajatus, että ”Tässäkö tämä elämä nyt sitten oli?”  Kasvohermohalvauksen ja aivoinfarktin alkavat oireet muistuttavat paljon toisiaan, joten mielessä myllersi. 


Sittenhän olikin edessä reissu lääkäriin ja tutkimuksiin. Todella kiitollinen ja helpottunut olin (ja sitä olen edelleen), kun tutkimustuloksista ei löytynyt aivoinfarktiin viittaavaa. Viime syksyn aikana syytä kasvohermohalvaukselle etsittiin pitkään, ja todennäköisin syy sille oli eräs rokotus, joka ei minulle sopinut lainkaan vaikkakin valtaosalle ihmisistä se on osoittautunut hyväksi ja tarpeelliseksi. 


Edessä oli siis kuntoutumisvaihe ja kuntoutuksen toimenpiteet. Tilannehan oli se, että kasvojen oikea puoli ei toiminut ja oikeasta silmästä valui solkenaan kyynelnestettä. Olo ei ollut kovin riemukas, vaikkakin olin helpottunut ja kiitollinen siitä, että kahdesta ikävästä "vierasvaihtoehdosta" sain sen vähemmän ikävämmän. 

 

Kuntoutuksen tärkein ja tehokkain apu löytyi lähempää kuin olin osannut ajatellakaan. Lääkärini ”määräsi” kyseisen kuntoutusmuodon ja se päästiin aloittamaan melko nopeasti. Lääkärin ”määräämä” kuntoutus oli Kalevalainen jäsenkorjaus. 

Puolisoni on Kalevalainen jäsenkorjaaja, ja todella hyvä sellainen (myös saatujen asiakaspalautteiden perusteella), ja varmasti voit uskoa, että laitoin kädet ristiin ja kiitin, että lääkärin määräämä kuntouttaja löytyi ihan vierestä.
Olin yllättynyt, kun minulle selvisi oman sairastumiseni myötä, että Kalevalaiset jäsenkorjaajat koulutetaan kuntouttamaan myös kasvohermohalvauksesta toipuvia ihmisiä. Tästä emme olleet Paulin kanssa aiemmin keskustelleet, vaikka niin monesta muusta vaivasta johon Kalevalainen jäsenkorjaus oikeasti auttaa olimme puhuneet paljonkin. 

 

Pauli pääsi toteuttamaan osaamistaan tällä kertaa oman puolisonsa kuntoon saattamiseksi. Aloitimme Kalevalaisen jäsenkorjauksen kasvohermohalvaus hoito-ohjelman, ja jo heti ensimmäisen hoidon jälkeen kasvojen oikealla puolella alkoi tuntumaan pikkuisen nipistelyä, joka tarkoitti sitä, että hermotus reagoi annettuun hoitoon. Hoitoja jatkettiin päivittäin kahden viikon ajan, jonka jälkeen hoitokertoja päästiin harventamaan. 

Ensimmäisen hoitoviikon jälkeen suupieli ja poski liikkuivat pikkuisen ja hermonipistelyt voimistuivat, joka antoi uskoa ja varmuutta siihen, että Kalevalainen jäsenkorjaus oikeasti toimii myös kasvohermohalvauksesta toipumiseen, joka puolestaan antoi puhtia jumpata aktiivisesti kasvojen lihaksia. 

Toisen hoitoviikon jälkeen tilanne oli jo niin hyvä, että silmäkin alkoi sulkeutumaan ja otsan lihakset alkoivat heräämään, posket ja suupieli liikkuivat aina enemmän ja enemmän. 
Kahden viikon jälkeen hoitokertoja harvennettiin, koska kuntoutuminen oli käynnistynyt ja edistynyt hyvin ja koin itse, ettei tarvetta päivittäiselle hoidolle enää ollut. 

Seuraavat pari viikkoa hoito tehtiin vielä kerran viikossa ja sitten siirryimme 3-4 viikon välein tehtävään hoitoon. Viime jouluun mennessä kasvojen oikea puoli oli palautunut niin hyvin ettei kuntoutusta kasvohermohalvauksen osalta enää tarvittu.

 

Tällä hetkellä tilanne on hyvä. Välillä kasvoissa tuntuu hermonipistelyä, joka muistuttaa viime syksystä, mutta pääsääntöisesti lihakset pelittää, ja olen siitä äärimmäisen kiitollinen. 

 

Kasvohermohalvaus on kokijalleen pysäyttävä ja kokonaisvaltaisesti rankka kokemus, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Mitä nopeammin toimiva kuntoutus päästään aloittamaan, se vaikuttaa tottakai kokonaisvaltaisesti halvauksesta toipujaan. 
On hämmästyttävää ettei kasvohermohalvauksesta toipuville henkilöille kaikkien lääkäreiden taholta suositella Kalevalaista jäsenkorjausta kuntoutumiseen, kuten myös moniin muihin kuntoutumistarpeisiin ja vaivoihin.

 

Jos läheisesi sairastuu kasvohermohalvaukseen toimikaa näin:

  • Heti lääkäriin ja tutkimuksiin.
  • Mikäli kasvohermohalvaus todetaan ”vain” kasvohermohalvaukseksi (usein syytä ei löydetä tai tiedetä), varatkaa heti aika koulutetulle Kalevalaiselle jäsenkorjaajalle kuntoutuksen aloittamiseksi. Varmista, että Kalevalainen jäsenkorjaaja on koulutettu ammattilainen, jolla hyväksytty oikeus käyttää Kalevalainen jäsenkorjaaja nimikettä. 
  • 
Kalevalaisen jäsenkorjaajan rekisteröidyn pätevyyden pääset tarkastamaan tästä linkistä. Muistathan, että kaikki itseään Kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi kutsuvat eivät välttämättä ole koulutusta käyneet tai eivät ole hyväksytysti koulutusta läpäisseet.  

Lämmöllä 

~ Anne 

 

 

Tiesithän, että: 

 

Maailman terveysjärjestön eli WHO:n perinnehoitostrategiassa 2014-2023 ja sen kannanotoissa kehotetaan jäsenmaita laatimaan kansallinen perinteisen lääketieteen strategia niin, että tieteellisesti tutkitut perinnehoidot integroidaan julkiseen terveydenhuoltoon. 

Lisää tietoa löydät täältä


 Haluatko Kanelian postituslistalle?

Uutiskirjeen tilaajana tulet saamaan epäsäännöllisen säännöllisesti postia erilaisista aiheista liittyen ihmisen elämään ja omaan hyvinvointiin. Emme luovuta tietojasi muille ja tilauksen voit perua milloin tahansa eikä kukaan pahastu. 


Jos koet, että tekstin sisällöstä voisi olla apua jollekin tuntemallesi henkilölle, pääset jakamaan sivun helposti Facebookissa alla olevan linkin kautta.