Nyt turpa tukkoon Väpä …

 

Havahduin eilen pitkästä aikaa Väpän olemassaoloon. Olin aloittamassa erään minulle tärkeän asian tekemistä, josta olen oikeasti iloinen ja innoissani, mutta sainkin todeta aloittamisen olevan kaikella tavalla jähmeää. Mieleeni putkahteli kaikenlaisia todella kurjalta tuntuvia ajatuksia miksi ei sittenkään kannattaisi hommaan ryhtyä. Se oli outoa, koska tiedän, että se mitä olin aloittamassa tekemään on ihana ja hyvä asia. 
Tovin kesti, että havahduin sisäisen arvostelijani, Väpän, läsnäoloon. En ollutkaan Väpää tavannut pitkään aikaan, mutta mielenkiintoista on se miten hän pääsi lujahtamaan pikavisiitille, vaikka olen hänen kanssaan asiat selvittänyt juurta jaksain jo kauan sitten. Toisaalta, on syytä olla iloinen siitä, että huomasin kuitenkin suht pian tämän häirikön läsnäolon ja tunnistin ne vanhat jo puhki kuluneet horinat joilla Väpä pyrki estämään minulle tärkeän työn aloittamisen, ja saamaan minulle kurjan olon aikaiseksi. 
Yhtä sitkeä yrityksissään tuo oli kuin silloin joskus aiemminkin.
Vaikka tunnistin hänet melko nopeasti, toivotin tervetulleeksi ja toivotin kohteliaasti myös tervemenneeksi, niin siitä huolimatta tuo koomiselta näyttävä hahmo sitkeästi nakutti ”asiaansa” ja mitä ilmeisimmin koki sen itselleen tärkeäksi tehtäväksi. 

 

Havahduin myös siihen, että olin aamulla unohtanut suojata aurani, joka on tärkeä tehdä joka päivä. Olin niin innoissani asiasta, jota olin aloittamassa, että unohdin auran suojauksen. Suojaamattomuus tarkoitti tietenkin sitä, että olin ns. ”aura levällään” jolloin Väpän kaltainen häirikkö pääsi siihen energiallisesti helposti tarttumaan. 

Aikani kuuntelin kohteliaasti Väpän minuun kohdistamaa arvostelua ja minun vähättelyä. Lopulta tuli kuitenkin kiltin ihmisen mitta täyteen ja oli välttämätöntä hikeentyä ihan oikeasti jolloin ilmoitin tälle häirikölle mielessäni kovaan ääneen 

Nyt turpa tukkoon Väpä…!!!!”.

 

Samalla hetkellä, kun aidosti hermostuin Väpälle, hän katosi. Yhtä nopeasti kuin oli ilmestynytkin. Tarvittiin siis suuttuminen, kun kohteliaisuus ei auttanut. 

Korjasin tilanteen myös suojaamalla aurani ja pyytämällä Arkkienkeli Gabrielin avukseni. Toimii aina. Tapahtunut myös muistutti siitä kuinka tärkeää on suojata aura joka päivä. On inhimillistä, että se vain joskus unohtuu ja helpommin silloin, kun on innostunut jostakin. 

 

Vaikka olen tehnyt pitkän ja perusteellisen itsetuntemustyön itseni kanssa sekä työkseni autan ihmisiä mitä erilaisimpien asioiden äärellä, siitäkin huolimatta joskus tapahtuu niin, että tuo nykyisin "ex-sisäinen arvostelijani", Väpä, pääsee lujahtamaan auraani ja sieltä huutelemaan asiattomuuksiaan häiriköiden ajatuksiani, jotka sitten laukaisevat kurjia tunteita

 

Lähes kaikilla on tai on ollut ihan ikioma sisäinen arvostelija, joka huutelee ja häiriköi enemmän tai vähemmän.

 

Sisäinen arvostelija löytyy melko monelta ihmiseltä. Jotkut kutsuvat häntä myös sisäiseksi kriitikoksi. Tuo toisinaan äänekäskin huutelija oikein vauhtiin päästessään aiheuttaa lukuisille ihmisille stressiä, ahdistusta, suorituspaineita, huonommuuden tunnetta, häpeää ja kaikenlaista muuta harmia. Mikään ei koskaan ole riittävää tälle suurisuiselle leukojen louskuttajalle. Hän löytää lähestulkoon aina jotakin huomauttamista kaikesta. 

 

Sisäinen arvostelija hyödyntää toiminnassaan ihmisen elämän historiaa ja elämän varrella alitajuntaan tallentuneita uskomuksia ja oletuksia itsestä sekä alitajuntaan tallentuneita tulkintamalleja ympäristön suhtautumisesta itseen. Niitä hän sitten sinnikkäästi jaksaa toistaa ”totuuksina” kerta toisensa jälkeen. Ja koska ihminen on niin tottunut tähän huutelijaan, ihminen on myös vuosien saatossa oppinut tarkemmin ajattelematta pitämään tämän möykkärin viestejä totuuksina kyseenalaistamatta niitä. Se on täysin inhimillistä. 

 

Sisäisen arvostelijan huutelut näyttäytyvät ihmisellä yleensä ajatuksina, joita tämä on oppinut pitämään totena vaikka ne eivät sitä ole. Lähes kaikilla on tai on ollut ihan ikioma sisäinen arvostelija, joka huutelee ja häiriköi enemmän tai vähemmän.

 

Jos esimerkiksi … 

 • koet usein riittämättömyyden tunnetta
 • luettelet itsellesi mitä kaikkea olisi pitänyt tehdä ja ohitat sen mitä kaikkea oikeasti sait tehtyä
 • tunnet häpeää
 • kritisoit ja moitit itseäsi
 • koet muiden olevan usein parempia
 • löydät usein korjattavaa tekemisistäsi
 • jätät tekemättä asioita ajattelemalla, että se mitä olisit halunnut tehdä ei kuitenkaan ole riittävän hyvä
 • takerrut voimakkaasti yksityiskohtiin, että kaikki menee ”varmasti oikein” (löydät aina korjattavaa)
 • sinun on vaikea ottaa vastaan ja uskoa kehuja itsestäsi tai koet vaivaantuneisuutta, kun sinua kehutaan
 • yrität tehdä paljon ja tehokkaasti, koska jos et ole tehokas, olet epäonnistuja ja huono ihminen 
 • sinun on vaikea sallia itsesi vain olla, koska on niin paljon tekemättömiä asioita 
 • saatat yölläkin herätä miettimään mitä jäi tekemättä tai mitä pitäisi ehtiä ehdottomasti tekemään seuraavan päivän aikana
 • jne.

… tuolloin mitä todennäköisemmin olet kuunnellut sisäistä arvostelijaasi, joka on jälleen kerran pullistellut rinnukset rottingilla ylpeänä siitä, että on saanut sinut ajattelemaan itsestäsi jotakin sellaista mikä ei oikeasti ole totta. 

 

Mitä tuolle huutelijalle voi tehdä?

 • Harjoittele tunnistamaan sisäisen arvostelijasi mieleesi ujuttamat ajatukset. Oppiessasi tunnnistamaan itsessäsi sisäisen arvostelijan tuottamia ajatuksia, se on jo hyvä asia. Hän nimittäin nauttii siitä, että saa huudella vähän takavasemmalta ikään kun nurkan takaa piilosta. Tästä syystä sisäisen arvostelijan tunnistaminen ja itselle näkyväksi tuominen on tärkeää. Sisäinen arvostelija ei pidä siitä, että ”häntä katsotaan suoraan silmiin” eli hänet tunnistetaan.
 • Kyseenalaista kaikki mitä tuo möykkäri sinulle uskottelee. Kirjoita paperille ylös niitä ajatuksia joita hän sinulle huutelee. Sen jälkeen kysy itseltäsi, siltä viisaalta osalta itsessäsi, että mikä todistaa oikeaksi sen mitä tämä möykkäri sinulle uskottelee? Yleensä todisteita ei ole, koska sisäisen arvostelijan horinat eivät ole oikeasti totta.

Esimerkiksi: 

1. Sisäinen arvostelijasi väittää, että muut ovat usein sinua parempia.

Pohdi, että missä ovat todisteet siitä, että muut olisivat sinua parempia? Miten sellainen määritellään ja missä niin sanotaan, että sinä olisit huonompi kuin muut?

 

2. Sisäinen arvostelijasi väittää, että se mitä olet päivän aikana jo tehnyt ei riitä vaan vielä pitäisi tehdä enemmän. Varmuuden vuoksi hän uskottelee sinulle, että ”kaikki” huomaavat sen kuinka vähän olet oikeastaan mitään tehnyt.

Pysähdy, hengitä muutama kerta syvään ja listaa paperille kaikki päivän aikana tekemäsi asiat aamupalan valmistamisesta ja syömisestä lähtien. Älä vähättele mitään vaan kirjoita kaikki. Lue kirjoittamasi itsellesi ja voit todeta kuinka paljon olet ehtinyt yhden päivän aikana tekemään. 

 • Kuvittele mielessäsi miltä tämä sisäinen arvostelija näyttää. On eduksi jos kuvittelet hänet joksikin sellaiseksi hahmoksi, jota et tässä live-elämässä voisi aidosti ottaa todesta.
 • Anna hänelle nimi
 • Opettele suuttumaan tällä huutelijalle. Ja kun hikeennyt tälle valheita huutelevalle pullistelijalle puhuttele häntä nimellä.
  Muista, on lupa suuttua! Kiukku oikeassa kohdassa ja oikein suunnattuna, on puhdistavaa ja eteenpäin vievää energiaa.
 • Suojaa aurasi joka päivä ja pyydä enkeleiden energia avuksi auran puhdistukseen ja suojaukseen. Toimii aina. 

 

Mitä voi tehdä jos ei omin voimin saa sisäistä arvostelijaa hiljentymään ja häädettyä matkoihinsa?

 

Älä lannistu. Onnistut kyllä. 

Ihmisen mieli on moniulotteinen ja se haluaa luonnostaan ymmärtää miksi ja miten sisäinen arvostelija on päässyt syntymään. Kun ymmärtää, niin arvostelijan vaientaminen ja häätäminen helpottuu. Alussa se ei välttämättä heti ole helppoa, mutta onnistut, kun olet niin päättänyt.

 

On mahdollista, että tarvitset pikkuisen apua.

On hyödyksi keskustella asiasta ulkopuolisen henkilön tai asiaan perehtyneen ammattilaisen kanssa, koska itsen lähelle on usein haasteellista nähdä selkeästi. 

Jo yksikin terapeuttinen keskustelutapaaminen voi auttaa. Lyhytterapiasta löytyy lukuisa määrä erilaisia työkaluja avuksi, samoin kognitiivisesta hypnoterapiasta. Mikäli koet enkelit itsellesi tärkeiksi ja läheisiksi silloin enkeliavusteisesta terapiasta on todennäköisesti suuri apu sinulle. 

 

 

Lämmöllä

-Anne