Vaikeinta on oppia erottamaan narsisti naamionsa takaa ja hyväksymään,
että läheinen henkilö onkin osoittautunut vahvasti narsistiseksi
 - 
 


 

Eroon narsistista - mentorointi

 

Narsistin uhriksi voi huomaamattaan joutua kuka tahansa.

 

Eroon narsistista - mentorointi auttaa sinua ottamaan ne tärkeät askeleet, jotka tarvitset, päästäksesi eroon sinulle vahingollisesta narsistisesta suhteesta. Mentorointitapaamisilla yhdistyvät terapeuttinen apu, kokemusasiantuntijuus sekä käytännön vinkit ja verkostoapu arkeen, joita tarvitset irrottautuessasi narsistista. 

Narsistisesta suhteesta irrottautuminen ei ole koskaan helppoa, mutta onnistuu kyllä jos se on sinun toiveesi ja tahtotilasi. Eroon narsistista - mentoroinnissa hyödynnämme terapiataitoja ja kokemusasiantuntijuutta, jotka auttavat sinua selkiyttämään ja kohtaamaan narsistisen suhteen mukana tuomia ajatuksia ja tunteita. Mentorointi auttaa voimaantumaan, onnistumaan ja jättämään sinulle vahingollinen narsistinen suhde taaksesi. Narsistista eroon pääseminen on kuin lyijyviitasta vapautuminen - askeleet keventyvät ja hengittäminen helpottuu, päiviin tulee iloa ja valoa, oma elämä tuntuu jälleen omalta. 

 

Narsismia on todella paljon; perheissä, parisuhteissa, ystävä- ja kaveripiireissä ja työyhteisöissä.
Narsistisen henkilön toiminta lähellä olevia ihmisiä kohtaan aiheuttaa poikkeuksetta suurta kärsimystä, syviä mielen haavoja ja ahdistusta. Narsisteja on kaikissa yhteiskuntaluokissa, miehissä ja naisissa. 

Narsismi ilmiönä näyttäytyy monin eri toimintatavoin, siksi se on toisinaan haastavaa myös mielenterveystyön ammattilaisten tunnistaa ellei heillä ole omakohtaista kokemusta narsistista ja narsismista. Vaikeinta on oppia erottamaan narsisti naamionsa takaa ja hyväksymään, että läheinen henkilö onkin osoittautunut vahvasti narsistiseksi. Tämä johtuu siitä, että narsistilla on ikään kuin monta naamiota jonka takaa hän toimii.

 

 

Narsistin kanssa jollakin tavalla suhteessa olevia tai yhdessä eläviä ihmisiä on todella paljon mikä tarkoittaa sitä, että suurta kärsimystä on paljon. Niin ei tarvitsisi olla.

Jokaiselle narsistin uhrille on tyypillistä, että itsetunto on hiljalleen murentunut ja suhteen dynamiikka on vahvasti toista osapuolta (uhria) alistava monin eri tavoin.

Arjen elämä toimii paljolti siten, että suhteen narsistisen osapuolen tarpeet tulee täyttää poikkeuksetta, joita suhteen toinen osapuoli pyrkii täyttämään omista tarpeistaan  ja toiveistaan tinkimällä.

Narsistin uhri on harjaantunut mukauttamaan omaa toimintaansa niin, että hän varoo sekä kontrolloi omia sanojaan ja tekojaan ja pyrkii siten toimimaan kaikin tavoin niin, ettei mitään sanomista/hikeentymistä narsistilta tulisi tai konfliktia pääsisi muodostumaan.Eläminen on ajan saatossa muuttunut jatkuvaksi ”varpaillaan oloksi” ja varomiseksi, josta on muodostunut normaali tapa toimia vaikka se ei sitä todellisuudessa ole. 

Narsistinen henkilö pitää uhriaan taitavasti otteessaan hyödyntäen vallankäytön erilaisia toimintatapoja, vaihtaen sujuvasti toimintatapaansa tilanteesta riippuen. Yhteistä narsistin eri toimintatavoille on se, että tarkoitus on saada toinen osapuoli toimimaan, tuntemaan ja ajattelemaan juuri sillä tavalla kuin narsisti haluaa. 


Ja mikä pahinta - narsisti tekee sen erittäin taitavasti ja salakavalasti niin, ettei läheinen eli narsistin uhri, mahdollisesti jopa vuosikausiin, ymmärrä tai osaa ajatella olevansa taitavan manipuloijan uhri. 

On tärkeää tiedostaa, että narsistin uhri ei ole koskaan syyllinen tai vastuullinen narsistin toiminnoista ja valinnoista. Usein narsistin uhrilla on itseään toistava toiveajattelu siitä, että hän pystyisi jollakin tavalla parantamaan narsistin, joka uhriaan toistuvasti huonosti kohtelee.

Narsistin uhrin on erittäin tärkeää harjoitella ymmärtämään ja hyväksymään, että hän ei voi narsistia parantaa vaikka haluaisikin.

Tärkeintä on pelastaa itsensä irti erittäin vahingollisesta suhteesta.

 

Narsistin toiminnalle tyypillistä on, että erimielisyys- ja ristiriitatilanteissa vika on aina toisessa ihmisessä. 

 

Jos epäilet eläväsi narsistisessa pari- tai muussa ihmisssuhteessa, seuraavista väittämistä voi olla apua tilanteen tunnistamiseen:

 • Hän oli ihastuttava, ystävällinen ja kiltti ihminen, kun tapasitte. Luotit häneen, koit hänen ymmärtävän sinua täydellisesti, koit ehkä sielunkumppanuutta. 
 • Hän haluaa olla aina huomion keskipiste ja kääntää huomion itseensä taitavasti ja toistuvasti. 

 • Hän kokee, että hänelle ollaan kateellisia erityisesti jos joku on hänen kanssaan eri mieltä.
 • Hän johdattelee keskustelunaiheet haluamikseen, ja on aina oikeassa.
 • Hänellä ei kuuntele sitä mitä sinulla on sanottavaa.
 • Hän arvostelee, joko suoraan tai vihjaillen; ulkoista olemustasi, pukeutumistasi, hiuksia, meikkiä, vertailee sinua ystäviin, exiin, työkavereihin, naapuriin, tv-sarjan näyttelijään jne.
 • Hän vähättelee sinua ja näkemyksiäsi, ja tämä tehdään myös sukulaisten ja ystävien kuullen, työyhteisössä työkavereiden kuullen. 
 • Hän järjestää kohtauksen ellet toimi niin kuin hän haluaa, drama queen tai - king.
 • Yrität pitää hänet hyvällä tuulella ja tarkkailet millä tuulella hän on, varot sanojasi ja tekojasi ettei hän vain suuttuisi.
 • Selität itsellesi hänen reaktioitaan mitä erilaisimmilla tavoilla ja ymmärrät häntä loputtomiin. Samaan aikaan itse et tule kuulluksi ja ymmärretyksi. 
 • Sinun ”pitää” kysyä lupa pienimmillekin hankinnoillesi (yleensä parisuhteessa). Hän sen sijaan voi ostaa mitä tahansa kysymättä sinun mielipidettä asiaan. 
 • Hän syyllistää sinua asioista joihin et ole syyllinen ja pyydät anteeksi tekoja, joita et ole tehnyt, toivoen että rauha palautuisi.

 • Hän syyttää sinua omista virheistään.
 • Hän kontrolloi ja vahtii menojasi; kaupassa käynnit, ystävät, harrastukset, työmatkat, työpaikalla tauot jne. Parisuhteessa parempi olisi, kun et kävisi missään, ainakaan ilman häntä. 

 • Parisuhteessa hänen pitää saada seksiä aina silloin, kun hän haluaa, sinun toiveilla ei ole väliä tai merkitystä.
 • Et juurikaan tee mitään kerralla oikein tai riittävästi. 
 • Hän haluaa päättää asioista puolestasi, koska sinun parasta hän ajattelee …

 • Hän toimii itse eri tavalla kuin puhuu, mutta ei kuitenkaan myönnä ristiriitaa tavassaan toimia.
 • Hän on loistava puhumaan ja puhuu mustan valkoiseksi ja valkoisen mustaksi eli valehtelee kerta toisensa jälkeen. Kysyessäsi häneltä asiasta, oletkin ymmärtänyt kaiken väärin ja hän syyttä sinua vainoharhaisuudesta tai esim. kateudesta. "Miten kehtaatkin häntä epäillä!" Toisinaan hän kehoittaa sinua hakeutumaan "hoitoon".
 • Hän käyttäytyy hyvin kohteliaasti ja ystävällisesti (erittäin taitavasti) niitä ihmisiä kohtaan, joilta haluaa peittää sen miten sinua kohtelee. 
 • Työyhteisössä tai kaveripiirissä hän kertoo sinusta perättömiä asioita, mutta väittää sinun valehtelevan.
 • Hän vähättelee ja mitätöi sinulle tärkeitä asioita esim. harrastukset, kirjat, elokuvat, musiikki, teatteri, mieliruoka jne.
 • Koet arvottomuutta, riittämättömyyttä, häpeää ja syyllisyyttä hänen kanssaan.
 • Luulet olevasi jollakin tavalla huono tai viallinen ja siksi hän kohtelee sinua huonosti ja loukkaavasti.
 • Hän heittäytyy toisinaan kiukuttelevaksi lapseksi tai uhriksi, erityisesti silloin, kun alkaa näyttää siltä ettei saa tahtoaan lävitse.
 • Hän valittaa kaikkensa tehneen sinun eteen eikä koskaan saa sinulta kiitosta mistään.
 • Hän epäilee ja kyseenalaistaa mielenterveyttäsi ja toisinaan pohdit sitä itsekin.
 • Hän kyseenalaistaa mielenterveytesi myös muille ihmisille esiintyen itse väsyneenä uhrina, joka on kaikkensa tehnyt sinun hyväksesi.
 • Jos vihjaat eroavasi, hän uhkailee esim. lapsien pitämisellä, kiristää rahalla, uhkaa kertovansa kaikille kuinka hullu olet, uhkaa juoda itsensä hengiltä, uhkailee väkivallalla, uhkailee tarkkailevansa sinua, heittäytyy uhriksi ja uhkaa itsemurhalla tai itsensä vahingoittamisella, jne.
  Ystävä-, kaveri- tai työyhteisössä hän uhkaa kertovansa muille ihmisille kuinka kateellinen hänelle olet ja pyrkii toiminnallaan eristämään sinut yhteisöstä. Tämä siitä syystä ettei hänen oma toiminta paljastuisi. 
 • Et osaa sanoa, missä kohtaa kaikki muuttui.

Luettelon väittämät ovat esimerkkejä ja niitä on lukuisia lisää. 
Jos löysit edellisestä luettelosta väittämiä, jotka koet itsellesi tutuiksi omassa elämässäsi, on mahdollista, että jaat elämääsi vahvasti narsistisen henkilön kanssa. 


 

Älä epäröi ryhtyä toimenpiteisiin pelastaaksesi itsesi ja oman terveytesi sekä saadaksesi oman elämäsi takaisin.

Eroon narsistista - mentorointi auttaa sinua pääsemään eroon narsistista ja tukee sinua terapeuttisesti sekä käytännön toimenpiteissä eroprosessissasi. 


Jokainen narsistin uhri on syvästi haavoitettu ja mieli on erittäin hauras.
Narsistista irrottautumiseen ja erossa pysymiseen sekä omaan toipumiseen ihminen tarvitsee tukea. Ero on aina prosessi ja narsistista ero on iso prosessi.

Irrottautumisessa ja erossa pysymisessä on suureksi avuksi kognitiiviset terapiamenetelmät sekä terapeutin kokemusasiantuntijuus. 

Prosessi auttaa sinua löytämään oman itsesi uudelleen ja se auttaa sinua luomaan ja elämään omaa kaunista elämääsi ilman narsistia.  

Sinä onnistut kyllä.
Älä epäröi hakea apua itsellesi! 
Jo yksi mentorointi tapaaminen voi auttaa.

 

Jokainen Eroon narsistista- mentorointi kohtaaminen on ehdottoman luottamuksellinen, asiantunteva ja myötätuntoisesti ymmärtävä.

Mentorointitapaamisista ei tehdä kirjauksia mihinkään julkisen tai yksityisen terveydenhuollon potilas-/ tai asiakastietorekistereihin.

 

Eroon narsistista- mentoroinnin hinta on 80 euroa/tunti sis. alv 24 %.

 

Tapaamiset toteutetaan:

fyysisesti Helsingin Oulunkylässä tai 

etäyhteydellä video-/puhelintapaamisina.

 

Oman tapaamisajan voit sopia sähköpostilla tästä anne@hvp-kanelia.com tai soittamalla puh. 044 258 2319 / Anne

 

Jätäthän viestin mikäli en pääse vastaamaan puheluusi juuri soittohetkellä. 

 

Olet sydämellisesti tervetullut!

 

Lämmöllä 

 

Anne